Wees er snel bij! Er zijn nog slechts 5 plekken beschikbaar!

Wegen naar perspectief

Nog niet zo heel lang geleden kwam ik tot nieuwe inzichten, wat vraagt het om een levensveranderende reis aan te gaan? Het leerproces van de afgelopen periode heb ik beschreven in vijf tips.

Vijf tips voor een bewust en geïnspireerd leven

TIP 1.  Z O R G  V O O R  E E N  L I F E S T Y L E  I N T E R V E N T I E 

Een lifestyle interventie is gericht op een gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Leven met stress is ongezond. Het veroorzaakt onder andere dat je slechter slaapt, waardoor je weer meer gaat eten. Een soort beloning wanneer je een dag niet fit voelt. Ongemerkt komt je in een vicieuze cirkel terecht, terwijl gezondheid een ‘economische asset’ is waar je als mens, werknemer of zelfstandige juist zuinig op moet zijn. Tijdens mijn carrière ontmoette ik veeleisende opdrachtgevers, moest optimaal presteren en gebruikte al ruim twintig jaar lang medicatie tegen een te hoge bloeddruk. Maar zelfs deze medicijnen werkten op een gegeven moment niet goed meer. Uiteindelijk bezocht ik cardioloog Prof.dr. Leo Hofstra met de vraag wat de sleutel is om van een te hoge bloeddruk af te komen. Hofstra onderzocht mij en concludeerde dat ik er gezonder uitzag dan ik eigenlijk was: te zwaar met een te lage conditie.

Verandering

Hofstra’s oplossing was simpel. Verander je manier van leven, verminder stress factoren, zorg voor een goede nachtrust, val acht kilo af en beweeg zeer regelmatig. Dit was mijn trigger om het roer om te gooien, er was geen weg terug meer. Zo begon het avontuur om mijn fysieke gezondheid te verbeteren. Hofstra schreef een dieet voor, Snel Slim, zonder koolhydraten, suikers en alcohol en startte met drie keer per week sporten. Ook nam ik een ingrijpend besluit: stoppen met het werk wat ik deed. Hoe moeilijk dat ook was, het leverde mij te veel stress op, kostte te veel energie en uiteindelijk dus ook mijn gezondheid.Het leefstijl interventie gesprek met Leo Hofstra was voor mij allesbepalend. Hofstra vertelde dat 90% van alle hart- en vaatziekten wordt bepaald door een ongezonde lifestyle. Zijn missie is het voorkomen van patiënten aan zijn bureau die pas aankloppen als het al te laat is.

Ik deel zijn missie dan ook van harte, in ruim één maand viel ik vier kilo af en kon na 20 jaar volledig stoppen met medicijnen. Ben je ook geïnteresseerd? Bezoek zijn website slimlifestyle.nl. SLIM staat voor Succesvolle Lifestyle Interventie Methode, een manier om mensen te helpen langdurig gezond te leven en succesvol en blijvend af te vallen. Bekijk ook zijn indringende interview 

https:// youtu.be/By5MLosXz0Y

Previous slide
Next slide

TIP 2   GA HET AVONTUUR AAN

Wanneer je voelt dat je zo niet langer door kunt gaan, volg dan het pad van vasthouden en controle naar loslaten en ruimte zoeken. Na acht jaar een bedrijf gerund te hebben, begon ik in 2016 te twijfelen of het werken aan opdrachten voor anderen nog wel mijn pad was. Deze periode was voor het eerst waarop ik ging nadenken of ik wel de dingen deed die ik wilde doen. Mijn kinderen verlieten dat jaar het huis en ik wilde vooral ruimte en tijd voor mijzelf.

Ibiza

Ik vertrok naar Ibiza, waar ik eerder gefascineerd was geraakt door de vibe die op het eiland hangt. Ik huurde een kamer in een oude finca van een Nederlandse vrouw, die jarenlang in India gewoond had en een honden asiel was gestart. Op Ibiza dacht ik mijn grote droom te kunnen realiseren, een retreat ontwikkelen voor mensen die op een keerpunt van hun leven staan. Toch liep het anders dan ik had gehoopt. Ik kwam aan in december en trof er de slechtste winter in veertig jaar, de tijd dat de hippies er zaten. Na veel zoeken bleek een vaste plek voor mij niet weggelegd, het is een geweldig eiland, maar de woningmarkt is door schaarste bovengemiddeld duur en complex om te huren of kopen.

De kunst van het loslaten

Wat een droom was, bleek eigenlijk niet mogelijk en dacht in eerste instantie gefaald te hebben. Pas later kwam ik er achter dat het een eerste oefening in ‘de kunst van loslaten’ was. Loslaten van je eigen huis, familie, kennissen en vertrouwde werkomgeving, om ruimte tezoeken. Inmiddels weet ik nu dat loslaten helpt om andere inzichten en een nieuwperspectief op de toekomst te krijgen. Ik kwam terug met boordevol energie, nieuwe plannen en een bijzondere ervaring rijker. Ruimte maken en het avontuur aan gaan is buitengewoon waardevol voor het vervolg van je levenspad.

Het resultaat daarvan was dat ik in 2017 in de jungle van Suriname terecht kwam en daar mijn ‘zen moment’ beleefde. Nadat ik een online business ben gestart waarin ik mijn levenservaringen deel met anderen, ben ik nu op avontuur in dit land.

TIP 3. TUNE IN OP JE FREQUENTIE

Op intuïtie en inspiratie leven klinkt zo mooi, maar hoe doe je dat? Het begint bij het intunen op jouw eigen frequentie. Wij zijn allemaal energie. Door vibraties uit te zenden zitten we op een bepaalde frequentie, zoals een radio of televisie werkt. Mensen kunnen afstemmen op elke frequentie die ze willen. De westerse wereld streeft graag naar controle, zekerheid en voorspelbaarheid. Maar onze ‘ziel’ heeft niets aan gemeenschappelijke ideeën, want het opereert vanuit een ander, hoger, alwetend vertrekpunt, het universum. Waar zit die ziel dan precies? Materie kan je zien, zoals mensen en voorwerpen, maar ‘andere dingen’ neem je feitelijk niet waar. Je ziel is een innerlijke stem die veelal overheerst wordt door het ego in de gedachten die je hebt. Als je leert luisteren naar die innerlijke stem kom je dichter bij jezelf en de frequentie die bij jouw past. Om je op weg te helpen noem ik een paar thema’s en boeken die mij hier inzicht over gegeven hebben.

De Vortex

De Vortex is een soort blauwdruk of plek waar je dromen verborgen liggen en dat allang weet welk pad je moet gaan volgen. Maar het ego, het interne kritische stemmetje, vecht telkens tegen de ziel en saboteert daarmee je werkelijke levenskoers.

Het ego

Het patroon van de ego zit dus in de weg, in plaats van te luisteren naar je harte wensen. De ziel heeft alle preferenties verdisconteerd, waarmee je je echte zelf gaat horen. Als je op deze frequentie kunt komt dan kan je ook je hoogste pad gaan bewandelen. Het klinkt wellicht wat zweverig, maar er is enorm veel literatuur en materiaal beschikbaar over dit onderwerp.

The Law of Attraction

Esther en Jerry Hicks hebben een enorme bijdrage geleverd met The Law of Attraction en The Vortex. ‘Abraham’ wordt als metafoor gebruikt om kennis over te dragen op het gebied van frequentie en energie. De video’s van Esther zijn fascinerend om te volgen.

What the BLEEP do we know?

Dr. Joe Dispensa, neurowetenschapper, kreeg bekendheid toen hij deelnam aan de film What the BLEEP do we know? Vervolgens heeft hij zijn werk verdiept naar hoe mensen bevindingen uit de neuro- en quantum wetenschap kunnen gebruiken om te genieten van een vervulden gelukkig leven en zelfs om van hun klachten te genezen. Joe wordt gedreven door de overtuiging dat ieder van ons het potentieel heeft voor grootsheid en ongelimiteerde mogelijkheden.

Synchronisch leven

Ruim tien jaar geleden verdiepte ik me in spiritualiteit, omdat er dingen in mijn leven plaatsvonden die ik niet goed kon verklaren. Een praktisch en handzaam boek waar ik nog steeds gebruik van maak is De essentie van synchronisch leven, de onbegrensde kracht van het zinvolle toeval van Deepak Chopra.

Begin daar eens mee, het leert je namelijk afstemmen op jouw frequentie!

TIP 4. WAAR WORD JIJ BLIJ VAN?

Het is een simpele vraag, maar die we ons zelf te weinig stellen: waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Om hier antwoord op te krijgen ben ik niet vooruit maar achteruit gaan kijken. Ik verkeerde in de gelukkige omstandigheid dat ik eind 2021 tijdelijk in mijn ouderlijk huis kon gaan wonen, nadat ik mijn eigen woning verkocht had. Maar je kan dit natuurlijk ook in gedachten doen. Of je gaat fysiek terug naar de plek waar je bent groot gebracht om herinneringen op te halen. Wat er dan gebeurt is dat je in een tijdmachine terecht komt en terugkeert naar je kindertijd. Het is belangrijk om met name de positieve momenten te herbeleven uit je kindertijd. Je roept het gevoel op van de dromen die je toen had en wat je leuk vond en inspireerde. Bij mij was dit nog sterker het geval omdat ik ook echt weer even in de omgeving van mijn jeugd leefde.

Beeldhouwen

Ik deed een workshop beeldhouwen, omdat ik ooit op de middelbare school een Paaseiland beeld had gemaakt en dat nog steeds in de tuin stond. Het resultaat was een oester van zandsteen, wat nu het logovan mijn bedrijf is geworden. Een oester staat symbool voor leven en vruchtbaarheid. Voor iemand met Zeeuwse roots kwam deze creatie blijkbaar recht uit het hart. Maar dit beeld staat ook voor het innerlijk verlangen. Als je de schelp opent en de parel gevonden hebt, dan kan je een inspirerend leven leiden.

Paardrijles en muziek

Ook nam ik paardrijles, iets dat ik tijdens mijn kindertijd veel gedaan heb, op een eigenwijze pony in het bos. De instructrice bleek een ‘paardenfluisteraar’ te zijn en kon naadloos aan de bewegingen van het dier zien hoe ik in mijn vel zat! Ik ging weer muziek maken, piano en gitaar spelen en werd er blij van.

In de natuur

Maar mijn echte passie was hutten maken buiten in de natuur. Uiteindelijk kwam ik dit jaar tot de ontdekking dat ik meer een inspirator ben dan een carrière man in pak, wat ik jarenlang was geweest. Terug gaan naar je kinderjaren biedt veel inzicht wat je oorspronkelijke pad is, maar wij zijn dit vaak in het verstrijken van de jaren kwijt geraakt.

TIP 5. ZET IN OP RELATIES IN PLAATS VAN PRESTATIES

Wat is nu echt waardevol, een ogenschijnlijk onaantastbare carrière nastreven of heel bewust leven?

Intouchables

Philippe Pozzo di Borgo (1951) is een telg van de Corsicaanse familie Pozzo di Borgo. Hij maakte fortuin als hoofd van het champagnehuis Pommery, maar raakte dertig jaar geleden volkomen verlamd door een val tijdens het paragliden. Hij schreef daarna het boek Le Second Souffle, over de tijd met zijn hulp Abdel Sellou. Later werd dit verfilmd onder de titel Intouchables, ruim tien jaar geleden was het een ongekende wereldhit. 

Ivo Niehe interviewde Philippe in zijn TV show en vroeg naar zijn levenslessen, omdat hij immers al dertig jaar in het harnas van zijn lijf zat, terwijl zijn geestelijke vermogen meer dan uitstekend is. Zijn woorden maakten indruk op mij: ‘zet in op relaties en minder op daden’. Voor de val met de paraglider was zijn leven gericht op presteren en nog beter worden, maar door zijn huidige situatie is Philippe tot inzicht gekomen dat daden van mensen vervagen in de tijd en er eigenlijk veel minder toe doen dan relaties, die moet je koesteren. Als je dit bewust en liefdevol doet dan blijven die een leven lang bestaan.

Wijze woorden van een man die overmoed moest bekopen met een buitengewoon ernstig fysieke handicap. Sta hier even bewust bij stil en projecteer het eens op je eigen leven.