Wees er snel bij! Er zijn nog slechts 5 plekken beschikbaar!

De wereld over

Onderweg naar Azië

Ik ben vanaf najaar 2022 onderweg om inspiratie op te doen en deel mijn ervaringen in tekst en beeld op Polarsteps, een reisapp om de route te volgen. Inmiddels heb ik Indonesië en Thailand aangedaan. Ik startte op het veelbesproken en bewierookte Bali om zelf te ervaren wat dit ‘paradijs’ is. Vervolgens reisde ik via Lombok door naar Yokyakarta en Soerabaya.  In januari vloog ik naar Bangkok om in het noorden van Thailand opnamen te maken voor de promotie van mijn eerste retreat in Suriname. Ik werd getroffen door het bergdorp Pai, een hippie plek uit de jaren ’70 waar nog steeds de vibe uit die tijd hangt. Mijn voornemen is om later dit jaar terugkeren naar Azië voor een verdiepen in het Boeddhisme en een tien-daagse Vipassana meditatie volgen. 

 

A tribute to Abraham Olckers: The Making Of

In 2021 kwam ik op het idee om het levensverhaal van mijn oudoom te onderzoeken, omdat er een aantal ‘toevalligheden’ op mijn pad waren gekomen die een relatie hadden met deze man. Bram werd in Amsterdam geboren, ging werken voor de Bataafsche Oliemaatschappij in Nederlands-Indië en kwam om tijdens de Tweede Wereldoorlog in Thailand aan de Birma spoorlijn. Door deze verdieping werd mij duidelijk dat een onverwerkt verlies van een familielid kan doorwerken naar volgende generaties en besloot hier een documentaire over te gaan maken. Een intergenerationeel trauma is het universele thema van ‘Een zoektocht naar het verleden’ geworden.

Van de opnamen in Indonesië en Thailand in mei 2022 is uitgebreid verslag gedaan op Polarsteps met als titel ‘A tribute to Abraham Olckers, the making’.

Het project kwam tot stand met behulp van een crowdfundactie bij Voor de Kunst gesteund door bijna 100 betrokken donateurs. Een Engelstalige versie, gesponsord door Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg (SHBSS), is te zien tijdens de eerst volgende herdenking op Bronbeek, 19 augustus 2023 en wordt later dit jaar ingezonden naar het International Documentary Festival Amsterdam 2023 (IDFA).