Midden jaren zestig waaide ik voor het eerst over van de randstad naar een plek achter de IJssel en landde als ‘import’ in het dorpje Bathmen, net achter Deventer.
Ik groeide onbekommerd op tussen de plaatselijke bevolking, koeien en landerijen en had een geweldige jeugd. Het ouderlijk huis staat er nog steeds, nu in het centrum vanwege de uitbreidingen. Ik landde er onlangs weer even om op adem te komen, voordat ik verder reis naar verre bestemmingen. Door al die jaren heen bestaat de open en hechte gemeenschap, de rust en het groen er nog steeds. En wat schetst mijn verbazing als ik een recent jaarlijks onderzoek lees dat in het Financiële Dagblad werd gepubliceerd?
Uit dit rapport blijkt dat de hoogst brede welvaart van Nederland zich in Noord-West Overijssel bevindt. Voor insiders heet deze regio gewoon Salland en blijk ik opeens midden op deze hotspot te zitten, terwijl mijn levenslange droom een appartement in de binnenstad van Amsterdam is.
De inwoners van ‘Zuidwest-Overijssel’, met plaatsen als Deventer, Olst, Bathmen, Wijhe en Raalte, genieten de hoogste brede welvaart, gevolgd door die van Het Gooi en Vechtstreek, met plaatsen als Blaricum, Hilversum en Huizen. Beide gebieden scoren goed op huisvesting, wat overigens ook geldt voor de meeste regio’s die daarna volgen op de lijst. In Zuidwest-Overijssel is daarnaast de balans tussen werk en privé bijzonder goed. Mogelijk verklaart dat de lagere score op de dimensie inkomen in die regio. Het Gooi en Vechtstreek dankt zijn plek juist aan de hoge inkomens.
Brede welvaart gaat over zaken die mensen van waarde vinden, gevat in elf dimensies, die ook regionaal kunnen verschillen. Denk aan de luchtkwaliteit (milieu), criminaliteit (veiligheid), de beschikbaarheid van betaalbare huizen (huisvesting) en de beschikbaarheid van werk (baanzekerheid).
Er vindt in Salland inderdaad een stille revolutie plaats, een aantal van de onderzochte dimensies kan ik wel bevestigen. Het zoeken van een huis is moeilijk maar niet onmogelijk, de intensiteit van mensen en auto’s is aanzienlijk minder dan in het westen en veel voorzieningen beschikken nog over voldoende capaciteit, zoals kinderopvang en zorg. Sinds coronatijd is hybride werken algemeen geaccepteerd en dat kan ook prima op een uur rijden van de randstad. Westerlingen wagen hierdoor steeds vaker de sprong naar een plek achter de IJssel en geven er geen ruchtbaarheid aan.
Je realiseert soms niet wat de waarde is van een omgeving waar je bent, het gras van de buren is dus nog altijd groener dan je denkt.
Bron: RaboResearch en Universiteit Utrecht juni 2023 https://www.rabobank.nl/kennis/d011371636-brede-welvaart-afgelopen-drie-jaar-nagenoeg-stabiel