Wees er snel bij! Er zijn nog slechts 5 plekken beschikbaar!

Jouw reis begint hier

Waar gaan we naar toe?

Een onbewoond eiland in de jungle

Mijn eerste reis naar Suriname was in 2017, een land dat de toeristische industrie links heeft laten liggen. Hierdoor is er nog veel ongeschonden en puur. Ik ontdekte in het binnenland een Marron volk en werd gegrepen door de cultuur van de Matawai. Nazaten van slaven die ooit gevlucht zijn van Nederlandse plantages en zich diep in het oerwoud terugtrokken. Door dit gebied stroomt de Saramacca rivier met midden in deze ongerepte natuur het onbewoonde eiland Akeebiboto. 

We bivakkeren 4 nachten in dit unieke gebied en maken tochten met traditionele korjalen naar het stroomopwaarts gelegen Boslanti en Vertrouw. Deze twee dorpjes zijn de laatste nederzettingen voor de Braziliaanse Amazone. Het woeste landschap en de gigantische rotsblokken in de snel stromende rivier is indrukwekkend. Ook maken we een ceremoniële ontvangst mee bij de Matawai in Pusugrunu met dans en muziek.

 

De Matawai

De reis naar Suriname brengt je in contact met het cultureel erfgoed van de Matawai gemeenschap. Marrons die in het regenwoud van de Amazone een zelfstandig bestaan hebben opgebouwd en oude Afrikaanse tradities in ere houden. 

Natuur leidt terug naar de bron, het opent zintuigen en verbindt met de magie van het leven. We ervaren wijze lessen van een volk dat al eeuwenlang onderdeel is van een uniek eco-systeem.  

Meer weten? Bekijk de video van het Amazon Conservation Team of lees meer over hun geschiedenis.

De begeleiders

Lucien Lecarme is schrijver, coach en gids. In 2010 ontdekte hij Ibiza en werd meteen verliefd. Het lot bracht hem in een droomvilla tegenover Es Vedra, waarvan men zegt dat dit de derde magnetische rots op aarde is. Deze krachtplek heeft zijn leven getransformeerd. Inmiddels is hij weer terug in Nederland en begeleidt mensen op reis naar krachtplekken over de hele wereld.

Rudi Pinas is als Marron opgegroeid in het binnenland van Suriname en een natuurmens puur sang. Op jonge leeftijd vertrok hij naar Nederland voor een studie psychologie aan de Universiteit van Utrecht. In 2021 keerde hij terug naar zijn geboorteland om een droom te verwezenlijken, een eco-resort vestigen op zijn eiland Akeebiboto. Rudi is een ervaren gids en laat deelnemers kennismaken met de Marron gemeenschap en het binnenland van Suriname.

Paul Kotvis is reiziger en documentairemaker. Hij schrijft blogs en nodigt mensen uit mee op avontuur te gaan. Na zijn eerste bezoek aan Suriname komt hij er regelmatig. De bijzondere cultuur en adembenemende natuur blijken elke keer weer een overweldigende belevenis te zijn.. Verandering van omgeving heeft grote invloed op het (onder)bewustzijn en die ervaring wil hij delen met anderen.

Waar en wanneer?

  • Matawai gebied 
  •  Centraal Suriname
  • 14 t/m 22 september 2024
 

Voor wie?

  • Cultuurliefhebbers die op zoek zijn naar inspiratie en reflectie
 

Wat kost het?

  • € 2.950 per persoon exclusief retourvlucht

CO2 compensatie

Om met een goed gevoel te reizen gaan we jouw vlucht compenseren. In samenwerking met Green Growth Suriname planten we op de laatste dag voor vertrek jonge mangrove boompjes aan de Zeeweg in Paramaribo. Suriname gebruikt deze plantensoort als wapen tegen de zeespiegelstijging. De wortels groeien omhoog en steken als kleine paaltjes uit de grond, de klei bezinkt en er staat landaanwinst in plaats van erosie. Wil je meer weten over dit proces? Bekijk dan deze reportage.

Het programma

Klik hiernaast om meer te lezen over het programma.

Dag 1 — zaterdag 14 september 2024

Vertrek per KLM lijnvlucht uit Amsterdam. Na een vlucht van circa 9 uur komen we in de middag aan met een warm welkom in Suriname.  We overnachten in lodges van Clifford Vogelland, een Nederlandse ondernemer met Surinaamse roots die een kleinschalig resort heeft ontwikkeld niet ver van de luchthaven Zanderij.

Dag 2 — zondag 15 september 2024

Vertrek in de ochtend voor een tocht naar Pusugrunu. We worden in de middag ontvangen door vertegenwoordigers van de Matawai gemeenschap. Daarna varen we met korjalen door naar Akeebiboto. We richten het basiskamp in, gaan zwemmen en ontdekken het eiland. De dag sluiten we af met een maaltijd bij het kampvuur.

Dag 3 — maandag 16 september 2024

We starten met meditatie en yoga en vertrekken met korjalen stroomopwaarts naar Boslanti en Vertrouw, de laatste menselijke bewoning richting het Amazonegebied van Brazilië. De bestemming is Lawai, een stroomverstelling tussen enorme rotsblokken met een kampplek aan de oever van de rivier, waar we een natuurlijke jacuzzi kunnen ervaren.

Dag 4 — dinsdag 17 september 2024

We starten met cirkelwerk van Lucien en varen vervolgens met korjalen stroomafwaarts naar het noorden om de dorpen Sukibaka en Bethel te bezoeken.

Dag 5 —  woensdag 18 september 2024

We zijn te gast bij de Matawai in Pusugrunu voor een ceremoniële ontvangst en sluiten het bezoek af met traditionele dans en muziek. We overnachten voor het laatst op Akeebiboto.  

Dag 6— donderdag 19 september 2024

We breken het kamp op, verlaten het eiland en reizen via Pusugrunu naar Paramaribo en overnachten hier in Torarica Resort.

Dag 7 — vrijdag 20 september 2024

We bezichtiging Fort Zeelandia, maken een wandeling naar de monumentale houten huizen in de binnenstad van Paramaribo en bezoeken de lokale markt voor het kopen van souvenirs.

Dag 8 — zaterdag 21 september 2024

Het afscheid: in de ochtend planten we jonge mangrove boompjes aan de kust in samenwerking met Green Growth Suriname en rijden naar de luchthaven voor de terugreis and say farewell.

Dag 9— zondag 22 september 2024

Aankomst in de vroege ochtend in Amsterdam.

Meer informatie nodig?

Gedetailleerd reisprogramma

Om een goed beeld te krijgen van The Matawai Adventure is een uitgebreid programma opgesteld. Als je dit aanvraagt krijgt je het per mail toegestuurd. 

Reviews

Zij gingen
je voor

‘Ik voelde mijn hart gloeien van de mooie reis die ik met en door jou heb mogen beleven, de ontspannenheid viel zelfs mijn familie en omgeving op. Ik heb mezelf gevoeld, gelukkig gevoeld, avontuurlijk en geïnspireerd en bovenal ontiegelijk rijk. Dank daarvoor en wat een verademing en meerwaarde om je te ontmoeten en dingen op een hoger plan te trekken’.

Lotte (48) producer
‘Reizen gaat over ontdekken, niet zo zeer over de bestemming. Het avontuur en de aspecten die een nieuwe omgeving in je oproept zijn juist belangrijk. Als oud studiegenoot ken ik Paul door en door, het is een genoegen om met hem te zijn en de reis aan te gaan, dat doen wij samen al meer dan 22 jaar met heel veel plezier’.
Martin (60) directeur
'I met Paul on Bali during a yoga retreat on the day of my arrival, which was late and after misadventures. He was there to welcome me and make me comfortable. Subsequently, he offered to help and support me. I am very grateful to him. He is a reliable person with a big heart and easy going. He likes to enjoy simple moments and is always ready to discover the world around him'.
Gervaise Lefebvre (38), France
Gervaise (38) docent

Nog niet helemaal duidelijk?

Veelgestelde vragen

De persoonlijke begeleiding van drie ervaringsdeskundigen en de reis- en verblijfskosten in Suriname, waarvan vijf overnachtingen in het binnenland en twee overnachtingen in het Torarica resort in Paramaribo. De reisduur is negen dagen, waarvan twee dagen voor de heen- en terugvlucht. Let op: het programma is exclusief de kosten voor een retourvlucht Amsterdam – Paramaribo ( 9 uur) en een eigen reisverzekering.

Tot de sluitingsdatum 15 juli 2024 kan jij je aanmelden voor The Matawai Adventure. Bij eventuele annulering voor 15 april 2024 wordt 50% van de kosten gerestitueerd en 15% tot 15 juni 2024.  Daarna vindt geen restitutie meer plaats.

De kosten zijn € 2.950,00 per persoon, inclusief reis- en verblijfskosten in Suriname, exclusief retourvlucht Amsterdam-Paramaribo en een reisverzekering. Je kan online betalen met Ideal of met een creditcard. Na betaling krijg je een factuur toegezonden.

De masterclass is voor cultuurliefhebbers, singles, stellen en groepen die een bijzondere bijzondere omgeving willen ervaren en op zoek zijn naar inspiratie, reflectie en nieuwe perspectieven in het leven. Tijdens de reis is er voldoende gelegenheid voor bezinning om met de begeleiders over persoonlijke kwesties of levensvragen te spreken. Het aantal deelnemers bestaat uit minimaal 5 en maximaal 10 personen.

Lucien Lecarme is schrijver, coach en gids. In 2010 ontdekte hij Ibiza en werd meteen verliefd. Het lot bracht hem in een droomvilla tegenover Es Vedra, waarvan men zegt dat het de derde magnetische rots op aarde is. Deze krachtplek heeft zijn leven getransformeerd. Inmiddels is hij weer terug in Nederland en begeleidt mensen op reis naar krachtplekken over de hele wereld.

Paul Kotvis is reiziger en documentairemaker. Hij schrijft blogs en nodigt mensen uit mee op avontuur te gaan. Na zijn eerste bezoek aan Suriname komt hij er regelmatig. De bijzondere cultuur en adembenemende natuur blijken elke keer weer een overweldigende belevenis te zijn.. Verandering van omgeving heeft grote invloed op het (onder)bewustzijn en die ervaring wil hij delen met anderen.

Rudi Pinas is opgegroeid als Marron in het binnenland van Suriname en een natuurmens puur sang. Op jonge leeftijd vertrok hij naar Nederland voor een studie psychologie aan de Universiteit van Utrecht. In 2021 keerde hij terug naar zijn geboorteland om een droom te verwezenlijken, een eco-resort vestigen op zijn eiland Akeebiboto. Rudi is een ervaren gids en laat deelnemers kennis maken met de Matawai gemeenschap en schitterende natuur van het binnenland. 

Akeebiboto is een klein onbewoond eiland in de bovenloop van de Saramacca rivier. Het ligt op 15 minuten varen van het dorp Pusugrunu en op 5 uur rijden van Paramaribo. In dit gebied woont en leeft de Matawai gemeenschap, een marron volk dat ooit vluchtte voor de slavenarbeid op één van de vele plantages. Akeebiboto is eigendom van Rudi Pinas en er heerst een ultieme rust, het ligt in het oerwoud van centraal Suriname en is uitsluitend per boot bereikbaar.

The Matawai Adventure is bedoeld voor mensen die cultuur, inspiratie en reflectie zoeken en bereid zijn onder relatief eenvoudige omstandigheden te bivakkeren. Voor de reis naar het binnenland kan beperkt bagage meegenomen worden (rugzak of grote tas). Er wordt overnacht in tenten, gekookt op kampvuur en gewassen in de rivier. Er zijn sanitaire voorzieningen aanwezig op Akeebiboto, maar geen elektriciteit of mobiel netwerk. Het nabij gelegen dorp Pusugrunu beschikt over een airstrip, een medische post en een zendmast (telecommunicatie). Van 18.00-22.00 uur is elektriciteit beschikbaar opgewekt door een dieselgenerator. Je dient tot slot gezond van lijf en lede te zijn en over een gemiddelde conditie te beschikken.

Ga je mee op reis?

Download het reisprogramma

Laat je gegevens achter en je krijgt het reisprogramma vanzelf in je inbox!